Information till dig som är medlem i vår förening !
I en bostadsrättförening så är mångas uppfattning att var och en äger sin lägenhet.
Som bostadsrättshavare äger man inte sin egen lägenhet, utan en ekonomisk andel i fastigheten. Man kan säga att en ekonomisk andel fungerar lite som en aktie. Om fastigheten sköts på ett bra sätt ökar värdet på den, och det tjänar bostadsrättshavaren på när hon eller han säljer sin andel (sin lägenhet). Som bostadsrättshavare och medlem i föreningen har man också rätt att bo i sin lägenhet. Det är den här nyttjanderätten som kallas bostadsrätt. Det är viktigt att bostadsrättshavare betalar sin avgift till föreningen annars kan nyttjanderätten sägas upp. Bostadsrättshavaren har också ansvar för att underhålla lägenheten. Genom att göra det på ett bra och rätt sätt kan bostadsrättshavaren öka värdet på sin ekonomiska andel ännu mer.
Vår bostadsrättförening (Brf) består av 2 byggnader med tillhörande mark. Husen byggdes 1952 och övergick till bostadsrätter 1989. Föreningen upplåter 15 st lägenheter, samt 1 uthyrningsrum för föreningens medlemmar. Lägenheterna är fördelade på, 1 st/1 rok, 6 st/ 2 rok, 4 st/4rok, 4 st/5 rok.
Vi är en självständig ekonomisk förening. Vår bokföring och hyresavisering sköts av SBC (Sveriges Bostadsrätts Centrum) som har sitt säte i Sundsvall. Du når dem på telefon : 060-600 80 00
STYRELSEN
En gång om året hålls en årsstämma. Då väljs en styrelse av de boende. Styrelsens uppgift är att förvalta föreningens egendom vilket innebär att planera samt genomföra behövliga reparationer och underhållsarbeten. Styrelsen skall även se till att föreningens stadgar efterlevs.
Alla kostnader och utgifter som föreningen har för hus och gårdar fördelas ut på varje enskild bostadsrätt, genom en månadsavgift. Lägenhetsägaren är skyldig att installera och bekosta utrustning som krävs för att uppfylla gällande regler för säkerhet. Exempel på detta är:
-
Brandvarnare.
-
Hel limmad och uppvikt plastmatta under diskbänk.
-
Plastskydd under diskmaskin, kyl och frys.
-
El-central med automatsäkringar och jordfelsbrytare.
NYCKLAR
När du övertar lägenheten från föregående ägare får Du tre eller flera uppsättningar av nycklar. Önskar Du extra nycklar finns det information att få av styrelsen.
FÖRSÄKRINGAR
Alla medlemmar skall teckna bostadrättsförsäkring, eller "bostadsrättstillägget", en komplettering som tecknas till hemförsäkringen. Föreningen tillhandahåller inte bostadsrättstillägget för sina medlemmar.
Grovsopor och annan sophantering.
Vid husen finns tillhörande kärl för hushållssopor och kompost. Annat skräp hänvisas till återvinningen vid Coop eller stationen i Odenskog.
BREDBAND & TV
Föreningen har via Telia tecknat en kollektiv lösning avseende bredband och tv-utbud. Kostnaden för detta är pålagd på den ordinarie månadsavgiften.
PARKERING
Det finns 4 platser på Frösvägen och 9 platser på Södra Strandvägen, alla med motorvärmaruttag. I kostnaden för p-platsen ingår avgift för el. Vid behov sköter var och snöskottning och sandning på sin plats.
På övriga ställen är det parkering förbjuden. Du får inte hyra ut din P-plats till andra utan styrelsens godkännande.
STÄDNING & GRÄSKLIPPNING
Trapphus och gräsklippning sköts av en extern entreprenör. Däremot brukar föreningen anordna en städdag per år då alla medlemmar förväntas delta då vi storstädar hela huset samt gården.
REPERATIONER & UNDERHÅLL
Du skall på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick. Det innebär att du ansvarar för att såväl underhålla som reparera lägenheten och att bekosta åtgärderna. Föreningen svarar för att huset och föreningens fasta egendom i övrigt är väl underhållna och hålls i gott skick. För omfattande renoveringar/ändringar i lägenheten krävs styrelsens godkännande, mer info om detta kan fås av styrelsen.
ANDRAHANDSUTHYRNING
Man måste ha styrelsens samtycke för att få hyra ut sin lägenhet i andra hand. Det gäller också om man lånar ut lägenheten en längre tid utan att ta ut någon hyra. Regler för andrahandsupplåtelse samt blankett för ansökan om samtycke finns att få av styrelsen.
OVÄSEN
Att bo i lägenhet innebär att man bor nära inpå andra människor. Detta innebär att man ofrånkomligen kan störa varandra med oljud, buller, fester etc. Generellt bör man inte föra oväsen efter kl 22.00 . Om man vet med sig att man kommer att göra detta, sätt upp en lapp i porten eller prata med grannarna.
MEDLEMMARS ENGAGEMANG...
i huset och föreningen är alltid välkommet. Saknar Du något eller har tankar om saker som kan göras, tveka aldrig att ta kontakt med ngn i styrelsen för att sätta Dina idéer i verket.
Med vänlig hälsning
Styrelsen.